Kadar v telesu ni dovolj folata(B9), pride do anemije, kajti telo ne more proizvajati dovolj rdečih krvnih celic. Te so predpogoj za oskrbo vaših organov in tkiv s potrebnim kisikom, saj  so rdeče krvne celice odgovorne za transport kisika po telesu.

Nizka raven folatov v krvi lahko privede tudi do stanja, znanega kot megaloblastna anemija.

Večinoma je poleg pomanjkanja vitamina B9 temu vzrok tudi pomanjkanje vitamina B12.

V tem stanju so rdeče krvne celice veliko večje kot običajno in jih je občutno manj. Te celice tudi ne živijo kot običajne krvne celice.

Vzroki

Pomanjkanje folatov je pogosto posledica nezadostnega uživanja hrane, ki naravno vsebuje folate. Prehrana, ki vsebuje malo zelenjave, obogatenih žit in svežega sadja, zlahka zmanjša raven folatov v samo nekaj tednih. Prav tako lahko prekuhavanje hrane uniči vitamine, shranjene v hrani. Vendar pa tudi tisti, ki jedo uravnoteženo prehrano, lahko razvijejo pomanjkanje folatov. Tu je še nekaj vzrokov za anemijo pomanjkanja folatov:

  • Nosečnost, ki poveča povpraševanje po folatih po materi in otroku
  • Pitje preveč alkohola
  • Nekatere bolezni, ki motijo ​​absorpcijo vitaminov (celiakija)
  • Agresivne vrste zdravljenja (kemoterapija)
  • Jemanje nekaterih zdravil, ki motijo ​​absorpcijo folne kisline.

 

Folat je, kot vsi vitamini skupine B, vodotopen, kar pomeni, da se raztopi v vodi in telo ga ne more shraniti v maščobnih celicah. Zato telo potrebuje stalno oskrbo s folati, saj si ne more ustvariti rezerve. Ravno zaradi nezmožnosti shranjevanja v telesu in  kombinacije z uživanjem hrane, ki ni bogata s folati se lahko hitro razvije pomanjkanje. Posebej je to izdraženo v primerih, kjer že osnovno stanje telesa  vpliva na njihovo absorpcijo. Pomanjkanje folatov je veliko pogostejše pri starejših in prizadene približno 10% populacije nad 70 let. Pri mlajših se ta procent prepolovi.

Simptomi

Simptome pomanjkanja folatov lahko tudi občutimo. Če ne zaužijete dovolj vitamina B9, se lahko pojavijo naslednji simptomi:

  • Sivi lasje
  • Razjede v ustih
  • Težave z rastjo
  • Otekanje jezika

Vendar so simptomi anemije zaradi pomanjkanja folatov lahko podobni tudi drugim stanjem ali zdravstvenim težavam. Vključujejo vztrajno utrujenost, šibkost, omedlevice in razdražljivost. Pomembno je pravočasno obiskati zdravnika, ki bo postavil diagnozo.

Zdravljenje in preventiva

Ljudje, ki že imajo anemijo zaradi pomanjkanja folatov, bodo morali povečati vnos folne kisline v prehrani, ne glede na to, ali gre za dejansko prehrano ali prehransko dopolnilo. Zlasti nosečnice naj se izogibajo uživanju alkohola pred nosečnostjo in med njo, da zmanjšajo tveganje za pomanjkanje folatov. Prav tako bi morali zagotoviti, da so njihove potrebe po folni kislini zadoščene za preprečevanje nosečniških zapletov za plod, kot so nizka porodna teža, zajčja ustnica ali možganske motnje.

Če želite to stanje popolnoma preprečiti, jejte zdravo hrano, bogato s folati, kot so kalčki, avokado in špinača, da bi zadostili vašim dnevnim potrebam po folni kislini. Priporočena količina folata je 400 mikrogramov na dan.

Zadnje objave
0