Ker smo pozimi bolj izpostavljeni prehladom in gripam, smo za vas pripravili 7 kratkih nasvetov, kako si lahko ublažite simptome gripe ali prehlada. Vendar ne pozabite – preprečiti je bolje kot zdraviti.

Počitek

Počitek, počitek in še enkrat počitek! Ta je v primeru gripe zelo pomemben, saj telo potrebuje energijo za imunski sistem, da se bori z okužbami. Zato ostanite doma in počivajte. Nič ni tako pomembno, kot je vaše zdravje.

Prostori in povišana telesna temperatura

Soba, v kateri se zadržujete, naj ne bo zatemnjena, čeprav nam ravno to pogosto prija zaradi spremljajočega glavobola. Vendar pa je svetloba pri uničevanju mikrobov vaša zaveznica. Prav tako, če imate povišano telesno temperaturo, naj soba ne bo pretopla. Če imate zelo visoko temperaturo (nad 38,5 stopinj), se oblecite bolj lahko, dovolj bo samo pižama. Odrasli naj povišane temperature ne bi zbijali z antipiretiki (zdravili za zniževanje telesne temperature), dokler ta ne doseže 38,5-39 stopinj. Povišana telesna temperatura je namreč znak, da se telo bori z okužbo.

Grgranje

Najlažje in vedno dostopna raztopina za grgranje je slana voda. V kozarcu tople vode raztopite žličko soli. Grgrajte tri- do štirikrat dnevno. S tem boste navlažili vneto grlo, kar vam bo prineslo začasno kratkotrajnejše olajšanje.

Tekočine

Vaše telo potrebuje tekočino. Sicer bakterij ali virusov ne moremo preprosto »splakniti« iz telesa, vendar pa naj bi pitje vode izboljšalo delovanje imunskega sistema. Poleg tega lahko pijete tudi različne čaje, ki bodo omilili simptome gripe ali prehlada (zamašen nos, suho, razdraženo in boleče grlo).

Prehrana

Večinoma, ko smo bolni, nimamo apetita in najrajši ne bi jedli nič. Vendar pa naše telo potrebuje energijo, vitamine in minerale, da se lažje bori proti prehladu ali gripi. Jejte čim več raznovrstne zelenjave in sadja, saj sta bogata z vitamini, minerali in antioksidanti. Bolj vam bo ob prehladu prijala kakšna zelenjavna juhica ali pa kak smoothie, sploh če imate še vneto grlo. Zelo koristno sadje je banana – dala vam bo sladkor in s tem energijo, poleg tega pa je bogata s kalijem, ki pripomore k normalnemu delovanju mišic. Prav tako je zelo koristen ingver (lahko v obliki čaja, ali pa naribani sveži ingver z limoninim sokom in medom ali agavinim sirupom). Nikar ne pozabite na česen, naš »naravni antibiotik«, ki je vsestransko koristen, saj deluje antimikrobno, antiseptično, antibiotično, antivirusno in čistilno. Poleg tega lajša izkašljevanje in zmanjšuje vročino. Vsekakor pa se izogibajte živilom, ki vsebujejo rafiniran sladkor. Po uživanju sladic naj bi zmogljivosti imunskega sistema upadle za kar 35 odstotkov.

Dodatna krepitev

Imunski sistem v času bolezni potrebuje dodatno okrepitev, zato je prehrana, bogata z vitamini in minerali, zelo pomembna. Ker včasih težko vnesemo zadostne količine vitaminov in mineralov, sploh, ko smo bolni in nimamo apetita, lahko posežete tudi po kakšnih prehranskih dodatkih za krepitev imunskega sistema in odpornosti.

Vlaga

Virusi prehlada zelo dobro uspevajo v suhem okolju, zato prostore ustrezno vlažite, če je zrak suh. Tako lahko na radiator preprosto položite mokro brisačo ali pa uporabite vlažilec zraka.

Recommended Posts
0
hericium-erinaceus ali resasti bradovecJagode in borovnice