Nekoč je veljalo, da so živčne celice neobnovljive in da so, kakršne so, skozi celo življenje. To dogmo je porušila nevrogeneza (nastanek novih nevronov). Leta 1998 je španski raziskovalec Jose Manuel Garcia Verdugo z univerze v Valenciiji v sodelovanju z mehiškim raziskovalcem Arturom Alvarezom-Buyllo (univerza v Kaliforniji) demonstriral, da se nevroni obnavljajo. Nato so sledile študije, ki so potrdile, da v človeških možganih konstantno poteka nevrogeneza. Ko namreč utrpimo poškodbo glave (udarec, zlom lobanje ali pa celo degenerativna bolezen, kot je alzheimerjeva) se uniči na tisoče nevronov in povezav med njimi, zato ne zmorejo opravljati funkcij, kot so jih poprej. Da bi možgani to popravili, se v posebnih nevronih sintetizirajo živčni rastni dejavniki, ki so posredniki v procesu obnove. Pri nevrogenezi lahko igra zelo pomembno vlogo resasti bradovec ali hericium erinaceus.

Hericium erinaceus ali resasti bradovec je zelo cenjena medicinska in jedilna goba, ki raste predvsem na severni zemeljski polobli (Evropa, vzhodna Azija, severna Amerika), in sicer na lesu podrtih dreves. Ime je dobila po svojem izgledu, saj je namreč podobna beli bradi. Je zelo cenjena goba tudi v tradicionalni medicini, izkazala se je tudi kot zelo učinkovita pri zdravljenju nevrodegenerativnih obolenj. Pospešuje namreč izločanje živčnih rastnih dejavnikov, mielinizacijo živčnih celic ter povezovanje slednjih med sabo ter njihovo obnavljanje. Zato pripravke resastega bradovca priporočajo osebam z alzhaimerjevo boleznijo, demenco in multiplo sklerozo. Po pričevanjih mnogih bolnikov goba učinkuje tako, da dejansko lažje nadzorujejo gibe.

Sestava

Med glavne komponente štejemo beta glukane (imajo vlogo pri podpori imunskemu sistemu, delujejo protivirusno, protiparazitsko, protibakterijsko in protiglivično), fitosterole (beta sitosterol in ergosterin; so zelo koristni v boju proti povišanemu holesterolu v krvi), poleg njih pa goba vsebuje še esencialne mineralne snovi in elemente v sledovih (železo, cink itd.), niacin ali nikotinsko kislino (imenujemo ga tudi vitamin B3 in je eden izmed pomembnejših vitaminov B-kompleksa; sodeluje pri presnovi maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin in je prav tako koristen v boju proti povišanemu holesterolu v krvi), biotin ali vitamin B7 (ima ključen pomen pri presnovi makrohranil – beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob – ter zdravje las in nohtov), vitamin D (zadolžen za absorpcijo kalcija in fosforja v prebavilih, s čimer posredno uravnava rast in popravlja kosti), pa tudi različne polisaharide in polipeptide.

Vsi elementi so prisotni v precejšnjih količinah, zato zelo koristno vpliva na naš organizem.

Kapsule resastega bradovca dodanim oljem rakitovca, ki je še dodatno koristen za človeški organizem, lahko kupite TU.

 

Fotografija: https://www.fungus-sapiens.com/blog/hericium-erinaceus-the-miracle-mushroom-to-recover-the-memory

Zadnje objave
0
Streszdravila in termometer