Aminokisline so organske molekule, ki gradijo rastlinske in živalske beljakovine.

Dvajset odstotkov človeškega telesa je sestavljeno iz beljakovin oziroma proteinov. Beljakovine igrajo ključno vlogo v skoraj vseh bioloških procesih in aminokisline so glavni gradniki, iz katerih je sestavljena beljakovina.

Velik del naših celic, mišic in tkiv je sestavljen iz aminokislin, kar pomeni, da izvajajo številne pomembne telesne funkcije. Njihova glavna biološka vloga je izgradnja beljakovin, čeprav obstajajo tudi aminokisline, ki niso sestavni del beljakovin. Aminokisline, ki so udeležene pri gradnji beljakovin, imenujemo proteinske, tiste, ki ne sodelujejo, pa imenujemo neproteinske aminokisline (npr. Beta-alanin, ornitin in citrulin).

Aminokisline imajo ključno vlogo pri transportu in skladiščenju hranilnih snovi, ki vplivajo na delovanje organov, žlez in arterij. So bistvenega pomena za celjenje ran in obnavljanje tkiva, zlasti  mišic, kosti, kože in las, pa tudi za odpravo vseh vrst odpadnih produktov metabolizma.

Obstaja skupaj 23 vrst beljakovinskih aminokislin in več kot 100 naravnih neproteinskih aminokislin. Od proteinogenih aminokislin je 9 esencialnih, 11 neesencialnih in 3, ki se ne nahajajo  v človeškem telesu, najdemo pa jih v rastlinah in drugih organizmih.

Esencialne aminokisline so tiste, ki jih naše telo ne more proizvesti samostojno in ki jih je treba vnesti s prehrano oz. prehranskimi dodatki. Zato neesencialne aminokisline imenujemo tiste, ki jih ni nujno vnašati s prehrano, saj jih lahko naše telo sintetizira.

9 esencialnih aminokislin so fenilalanin, histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin, treonin, triptofan in valin. Vsaka od teh aminokislin ima edinstvene lastnosti in ključno vlogo pri delovanju našega organizma:

  • Fenilalanin se v telesu pretvori v tirozin, ki je potreben za proizvodnjo proteinov in kemikalij v možganih, kot sta adrenalin ali epinefrin, L-dopa in ščitnični hormoni. Fenilalanin ima velik vpliv na naše razpoloženje in duševno zdravje.
  • Histidin je zelo pomemben za proizvodnjo nevrotransmiterjev (predvsem histamina) in rdečih in belih krvnih celic, ki so bistvenega pomena za splošno zdravje in imunski odziv. Histidin lahko celo zaščiti tkivo pred škodo, ki jo povzroči sevanje ali težke kovine.
  • Izolevcin je izolirana oblika levcina, ki telesu pomaga pri proizvodnji hemoglobina.
  • Levcin pomaga spodbujati krepitev in rast mišic. Pomaga pri ohranjanju mišic med dieto ali zahtevno vadbo.
  • Lizin je ena glavnih aminokislin za regeneracijo mišic in njihovo rast ter za krepitev imunskega sistema. Pomaga pri absorpciji drugih mineralov v telesu in je potreben za sintezo kolagena, ki je glavni element, potreben za tvorbo vezivnega tkiva v in kosti.
  • Metionin je pomemben za rast novih krvnih žil, in vsebuje žveplo, ki je bistvenega pomena za pravilno rast in vzdrževanje tkiv in mišic. Metionin pomaga pri proizvodnji kreatina, potrebnega za proizvodnjo energije. Prav tako pomaga pri topljenju maščob v telesu in zmanjšuje maščobne obloge v jetrih.
  • Treonin podpira imunski sistem, jetra, srce in centralni živčni sistem. Potreben je za tvorbo serina in glicina, aminokislinam, ki sta nujni za proizvodnjo elastina, kolagena in mišičnega tkiva. Poleg tega pomaga pri izgradnji močnih kosti.
  • Ko telo absorbira triptofan, se ta pretvori v serotonin, kemikalijo, ki je odgovorna za občutke sreče in prispeva k zmanjšanju stresa in depresije. Triptofan je znan po tem, da deluje sproščujoče na telo in spodbuja zdrav spanec in pravilno delovanje možganov in živčnega sistema.
  • Valin je bistvenega pomena za optimalno rast in obnovo mišic. Pomaga pri oskrbi mišic z dodatno glukozo, ki je pomembna za proizvodnjo energije med telesno aktivnostjo. To je bistvenega pomena za vzdržljivost in splošno mišično zdravje. Vendar pa je koristen tudi za živčni in prebavni sistem.

Aminokisline se pogosto uživajo v obliki prehranskih dodatkov. Vendar pa ne glede na to, da ti dodatki povečajo vnos beljakovin v telo, se je dobro prej posvetovati z zdravnikom.

Zadnje objave
0