Sonce in toplota sta zdrava in potrebna za naše telo, vendar bi ju bilo treba uživati ​​zmerno. Prekomerna izpostavljenost soncu in toploti lahko povzroči opekline, sončarico in toplotni udar.

Opekline od sonca niso le trenutna nevarnost, ki vam bo uničila kakšen dan na počitnicah, saj lahko prekomerna izpostavljenost UV-sevanju vodi do najslabšega scenarija – raka kože.

Poškodbe kože povzročajo UVA in UVB ultravijolični sončni žarki, ki so glavni krivci za rdečico oziroma opekline na koži. Kožne opekline se pojavijo, če preživite preveč časa na soncu in ne uporabite ustrezne zaščite, kar je odvisno predvsem od vrste kože in intenzivnosti UV-sevanja.

Ljudje s svetlejšo poltjo so bolj dovzetni za opekline kot temnejši, še posebej ranljivi so otroci, ki jih je potrebno zaščititi s kremami in poleti ne izpostavljati soncu med 11 in 17 uro.

Pri opeklinah koža postane rdeča in je boleča na dotik. Resne opekline lahko povzročijo oteklost, poleg tega pa lahko pride do zvišane telesne temperature, slabosti in glavobola.

Tudi če je oblačno in zgleda, da se pred soncem ni potrebno zaščititi, boste pordečili že v pol ure. Prva stvar, ki jo lahko storite, je, da odidete v lekarno in kupite gel za pomiritev in podobne izdelke ali poskusite kakšen pripravek narediti doma.

Če ste imeli srečo in vas je opeklo le po manjšem delu kože, takoj položite na opekle dele led, ovit v bombažno krpo. V primeru večjih opeklin je priporočljiva prha s hladno vodo ali hladna kopel, v katero lahko daste ovsene kosmiče. Oves bo zelo hitro regeneriral kožo.

Verjetno ste že slišali za uporabo jogurta za opekline. Jogurt se nežno nanaša na prizadete dele kože in se pusti nekaj minut, nato pa spere. Prav tako vam lahko pomaga zeleni čaj, lahko ga pijete, ali ga nanesete na kožo. Zelo priljubljeno naravno zdravilo za opekline je aloe vera, ker pomirja kožo, in pa mazila z vitaminom E. Strokovnjaki priporočajo tudi kamilico, ki zmanjšuje draženje. Lahko si pripravite kopel iz kamiličnega čaja, ki bo pomirila kožo.

Če čaj uporabljate neposredno na opečeni površini, lahko to storite z brisačo. Namočite jo v čaj, položite na poškodovano kožo in pustite, da deluje pol ure ali uro ob močnejših opeklinah.

Vsekakor pa se poskusite izogibati mazanju z mazili z maščobnimi sestavinami, kot so maslo ali mazila z maščobo. Le-to bo še dodatno ogrelo poškodovano kožo in občutek bo, kot da se je opeklina še poslabšala. Takšne kreme zapirajo pore, opekline pa bodo mimo hitreje, če lahko koža “prosto diha”.

Dokler se koža ne zaceli, se morate izogibati sončenju in piti dovolj tekočine, da ne dehidrirate. Poleg vode lahko pomagajo tudi nesladkani čaji. Tako kot za zdravje telesa v poletni vročini, bo tudi pri opeklinah telesu najbolj ustrezala lahka prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, z dodanimi beljakovinami ter uporaba kreme ali losjona z visokim zaščitnim faktorjem.

Ob teh nekaj koristnih nasvetih vam želimo prijetne poletne počitnice!

Zadnje objave
0