Legende pravijo, da je mitološki Pegas jedel jagode rakitovca in tako pridobil moč letenja. Mogočni Djingis Kan je z njim hranil svoje vojake med večjimi osvajanji. Kar pa lahko z gotovostjo trdimo je, da so ga uporabljali ruski kozmonavti  za prehrano in  zaščito pred sevanjem v vesolju.

Z gotovostjo lahko tudi trdimo, da z njegovo uporabo ne boste poleteli, boste pa izboljšali kvaliteto življenja in počutja, kajti prehranski profil rakitovca je poseben in celovit pri varovanju zdravja ljudi. V svoji oddaji se ga je celovito lotil celo popularni Dr. Oz. Prispevek si lahko ogledate na https://vimeo.com/107166478 . Za vse, ki malo slabše razumejo angleško, naj samo omenimo, kaj vse vključuje:

 

– zelo redko esencialno maščobno kislino omega-7 , ki pomaga uravnavati metabolne procese in

je ključna za dosego in zadržanje  normalne telesne teže.

– esencialne maščobne kisline: omega 3,6 in 9

– vitamine in minerale: vitamina C in E, vitamine A, B1, B2, B3, B6, D, K1, folno kislino ali vitamin B9 in

železo, mangan, baker in selen

– antioksidante: vključno s superoxid dismutazo (SOD)

–  več kot 190 fitonutrientov

V ZDA je rakitovec najbolj znan po svojem delovanju na kožo, pogosto se uporablja v mnogih kozmetičnih izdelkih, “lepotnih” in “anti-aging” tretmajih, vse v glavnem zahvaljujoč maščobni kislini omega-7. Uporablja se pri negi zrele kože, ko gre za regeneracijo kože, v salonih za sončenje in frizerskih salonih. Olje rakitovca vsebuje daleč največjo količino karotenoidov, ki pomembno vplivajo na videz in strukturo kože, pomaga koži, da se hitreje prilagodi na UV sevanje, in zmanjša pogostost nastanka tumorjev. Ščiti kožo pred zunanjimi vplivi, deluje protivnetno in antibakterijsko pri vnetnih kožnih boleznih, zlasti pri atopičnem dermatitisu in rozacei – rdečici.

Zadnje objave
0