V današnjem času, ki ga skupaj živimo (trpimo) je naše telo še posebej obremenjeno. Delo od doma , bližina hladilnika, prepoved gibanja in stres bodo neminovno pustili svoje posledice. Čeprav si ne priznamo, vsakodnevne novice v nas spodbujajo tesnobo in strah. Z nastopom zime bodo sprehodi in rekreacija še redkejši, hrana zimsko bogatejša in čas, ko si privoščimo kozarec ali dva pogostejši. Če pa se vrnemo mesec ali dva v preteklost smo med gobarjenjem ali sprehodi lahko večkrat opazili že rahlo razpadle gobe, iz katerih se je cedila temna snov, ki je že na oko delovala rahlo odvratno. Te gnile gobe so bile tintnice, ki se jim pri nas večina ljudi raje nezainteresirano ogne. Pa žal brez razloga, kajti če bi vedeli, kako izjemno učinkovite so pri zniževanju sladkorja v krvi in da povzročajo slabost pri konzumiranju alkohola, bi jih marsikdo z veseljem uporabil. Pa si jih pobližje oglejmo;

VELIKA TINTNICA (COPRINUS COMATUS)

Velika tintnica je goba z naravnimi antibiotičnimi učinki. Zgodovina uporabe te zdravilne gobe je razmeroma kratka. Velika tintnica je ena redkih zdravilnih gob, ki je v vzhodni medicini niso uporabljali. Prvo znanje o zdravilnih učinkih velike tintnice je bilo pridobljeno šele v 20. stoletju v Evropi.

Velika tintnica je užitna goba iz družine kukmakov, poznana po svojem valjasto stožičastem klobuku z značilnimi luskami. Običajno jo najdemo od maja do novembra, raste na travi, v parkih,  poljih in ob peščenih poteh, večinoma na krajih, ki jih je zaznamovala človekova dejavnost. Goba je užitna, vendar se trosovnica hitro razvije, kar vpliva na njen okus, ki je prijeten le pri mladi tesno zaprti gobi. Ko se klobuk razpre, se prične avtoliza, saj iz nje prične istekati gosta črna tekočina nasičena s trosi.Na koncu od gobe ostane le črna pika, podobna razlitemu črnilu. To gobo so pred nekaj desetletji sprva gojili znanstveniki v nekdanji vzhodni Nemčiji, v zadnjem času pa se je njeno gojenje razširilo zlasti na Kitajskem. Velika tintnica je v Evropi in Severni Ameriki zelo pogosta, sedaj pa jo najdemo tudi v Avstraliji in Novi Zelandiji. Zgodovina uporabe te gobe je precej kratka. Velika tintnica je ena redkih zdravilnih gob, ki je v vzhodni medicini niso uporabljali. Prve informacije o zdravilnih lastnostih velike tintnice so bile pridobljene šele v 20. stoletju v Evropi.

Opomba: Prisotnost velike tintnice v hrani povečuje apetit, cikrulacijo in preprečuje nastanek arterioskleroze.

Raziskave

Velika tintnica je najpomembnejša goba z antidiabetičnimi učinki. Njena dolgoročna poraba znižuje krvni sladkor. Že 90 minut po zaužitju praška iz posušenega trosnjaka gobe se je glikemija (koncentracija glukoze v krvi) zmanjšala od 30 do 40%, učinek pa je viden še 6-8 ur po zaužitju. Odmerjanje gobe se določi glede na raven glikemije. Odmerjanje velike tintnice mora ustrezati ravni insulina ali antidiabetićnih zdravil, tako da ne pride do hipoglikemije.

Vpliv velike tintnice na vaše zdravje

  • Prisotnost velike tintnice v prehrani izboljša apetit, prekrvavitev in preprečuje arteriosklerozo. Zmanjšuje krvni sladkor, izboljšuje prebavo in ohranja prožnost žil.
  • Priporoča se pri hepatitisu, črevesnih vnetjih, stresu in zaprtju.
  • Na trgu se pojavlja vse več preparatov za diabetike in bolnike z visokim krvnim tlakom, ki vsebujejo veliko tintnico.
  • Ergotionin je aminokislina z močnimi antioksidacijskimi lastnostmi, ki so jo izolirali iz velike tintnice. Človeški organizem ni sposoben sam sintetizirati te aminokisline, zato jo moramo pridobiti iz hrane. Ta aminokislina kot močan antioksidant ima protivnetne in antistresne učinke.

Morda vas zanima

  •  Gobo lahko uživate pod pogojem, da ne uživate alkohola, zlasti ne piva, saj ta goba deluje v kombinaciji z alkoholom kot antabus (zdravilo, ki se uporablja pri zdravljenju alkoholizma).
  • Če skupaj s veliko tintnico uživate alkohol, se lahko pojavijo neprijetni simptomi, ki vključujejo pordelost kože, težave z dihanjem, glavobol, palpitacije, bruhanje. Že požirek alkohola lahko izzove prebavne težave, vrtoglavico in bruhanje.V nekatirih programih odvajanja s to terapijo alkoholike »prestrašijo« in spodbudijo, da ostanejo vzdržni.
  • V angleško govorečih državah to gobo imenujejo tudi “odvetniška lasulja”, saj je njen klubuk videti kot angleške odvetniške lasulje.
  • Velika tintnica se razmnožuje s pomočjo črne tekočine nasičene s trosi, ki jih nato raznašajo insekti in voda. To je edinstven način razmnoževanja, za razliko od drugih gob, katerih spore v prašni obliki raznaša veter.
  • Trenutno je največji proizvajalec in dobavitelj velike tintnice Kitajska.
  • Uživanje se priporoča pri diabetesu, povišanem krvnem tlaku, črevesnih vnetjih, stresu in zaprtju.
Zadnje objave
0
Sadje in zelenjavaPinjole