Fagocitoza je naraven proces obrambe v človekovem organizmu in zato imamo ljudje specifične celice – FAGOCITE, ki napadajo patogene (bakterije, viruse,…) s fagocitozo. Je celični proces na mikro nivoju, pri katerem nekatere celice požirajo tujke, ki so vdrli v telo. Fagociti pravzaprav tuje delce požrejo in razgradijo, prebavijo in uničijo (ko jih najdejo jih ovijejo z opno in prebavijo). Fagocitoza spada med najpomembnejše vidike naravne odpornosti. Bolniki, pri katerih je moten proces fagocitoze, pogosto zbolevajo in so dovzetni za okužbe.

Pojav fagocitoze je važen predvsem zaradi:

  1. Uničevanja tujkov
  2. Razstrupljanja
  3. Je pomembna predstopnja imunskega odziva.

Za fagocitozo so zadolženi fagociti, ki jih ločimo na dve glavni skupini:

  • Makrofagi so tip belih krvničk s fagocitno aktivnostjo, ki pri vretenčarjih predstavljajo pomembno komponento tako nespecifične kot tudi prilagodljive imunosti,
  • Mikrofagi so vrsta belih krvničk in so dobili ime po svojih značilnih skupkih zrnc (granulacijah) v citoplazmi. Obstaja več vrst zrnc, po katerem se tudi ločijo med seboj. Njihove glavne funkcije so v glavnem fagocitoza in razstrupljanje.

O IMUNOFANU

Imunofan je prehranski dodatek, ki pomaga pospešiti proces fagocitoze in s tem pomaga k hitrejšemu okrevanju. Po sestavi je heksapeptid z natančno določenim zaporedjem 6. aminokislin (spojina sestavljena iz šestih aminokislin s strukturno formulo arginil-α-aspartil-lisil-valil-tirosil-arginin). Z njegovo sestavo so znanstveniki poskušali posnemati naravni peptidni hormon imunosti timopoetin, ki ga v človeškem telesu proizvaja žleza priželjc. Priželjc ali timus pa je eden od branikov našega imunskega sistema.

Opozorila

Imunofana  ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunofan sprej le po posvetu z zdravnikom. Prehransko dopolnilo je primerno za otroke starejše od 2 let. Prehransko dopolnilo ni primerno za nosečnice. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Zadnje objave
0