Splošno poznano je, da so aminokisline osnovni gradniki beljakovin v našem telesu, saj so nujno potrebne za mnoge telesne funkcije, ki vključujejo izgradnjo in popravilo celic, raznašajo kisik po vsem telesu, nekatere se spremenijo v sladkor, stabilizirajo krvni sladkor, vzdržujejo in popravljajo mišice, kožo, možgane in srce. So sestavni del encimskega in hormonskega sistema in sodelujejo pri vseh aktivnostih mišičevja, pomagajo in gradijo nevrotransmitorje, gradijo medcelično tkivo in so vir energije, ki je bistvenega pomena za delovanje naših možganov in učinkovito delovanje imunskega sistema in uspešno rehabilitacijo .

Zato bi vam v tem sestavku želeli na kratko predstaviti 20 standardnih esencialnih in neesencialnih aminokislin po abecednem vrstnem redu.

ESENCIALNE AMINOKISLINE
(Aminokisline, ki jih telo ne more sintetizirati samo in jih je zato potrebno vnašati)

 • Arginin (Arg) je znana kot ena izmed bolj vsestranskih aminokislin v človekovem telesu. Je pogojno esencialna aminokislina, ki ima pomembno vlogo pri spodbujanju proizvodnje rastnih hormonov in skrbi za mladostni videz in napeto kožo. Posebno pomembno vlogo ima pri delovanju imunskega sistema, celični delitvi, celjenju ran, uravnava telesne koncentracije amonijaka in sečnine v telesu in pri sproščanju hormonov. Povečuje fizično zmogljivost in aerobno vzdržljivost.
  Poznan je tudi kot zaščita beta celic trebušne slinavke in povzroča izločanje insulina iz le teh. Pomanjkanje potencialno poveča tveganje za bolezni srca in ožilja. Ob pravilni prehrani in redni vadbi pozitivno vpliva na stanje pri diabetesu.
  Arginil je ostanek aminokisline arginin, potem ko se pri nastanku peptidne vezi odcepi molekula vode. Arginin spada med esencialne aminokisline le pri otrocih, ki jo zaradi nerazvite presnove sami ne morejo sintetizirati.
 • Fenilalanin (Phe) predstavlja sestavni del vseh proteinov v človeškem telesu. Izboljšuje spominske funkcije, spodbuja in optimizira delovanje živčnega sistema, povečuje raven D vitamina v telesu in deluje kot naravni analgetik.
 • Histidin (His) je pogojna esencialna aminokislina. Pomemben je za vezavo železa v hemoglobinu in mišičnem pigmentu mioglobinu in igra pomembno vlogo v encimskih reakcijah. V preteklosti so jo uporabljali za zdravljenje artritisa, alergij, razjed in slabokrvnosti. Pomanjkanje lahko onemogoči normalno funkcioniranje slušnega organa. Histidin spada med esencialne aminokislini le pri otrocih,
  ki jo zaradi nerazvite presnove sami ne morejo sintetizirati.
 • Izolevcin (Ile) spada med razvejane aminokisline. Poleg izolevcina imamo v telesu še dve razvejani aminokislini valin in levcin. Z regulacijo krvnih sladkorjev ohranja stabilno raven energije v telesu. Ima važno vlogo pri nastajanju hemoglobina in hitrejšem celjenju poškodb. Pripisujejo mu tudi antibakterijske učinke v črevesju.
  Pomanjkanje izolevcina lahko povzroča simptome podobne tistim pri hipoglikemiji (razdražljivost zmedenost, glavoboli, omotica in utrujenost).
 • Levcin (Leu) spada med razvejane aminokisline in je pomemben pri ohranjanju telesnih funkcij. Uravnava raven krvnega sladkorja, skrbi za rast, obnovo in regeneracijo celic mišičnega tkiva, kože in kosti. Verjetno je najmočnejši naravni anabolik, ki je tudi močan pospeševalec nastajanja človeškega rastnega hormona in preprečuje razgradnjo mišičnega tkiva. Med drugim stimulira delovanje SIRT1, ki je osnovni mehanizem mitohondrijske biogeneze.
 • Lizin (Lys) je pomembna aminokislina za imunski sistem, še posebej pri biosintezi proteinov. ima pomembno vlogo pri rasti in razvoju mišic in absorpciji kalcija, kar je posebej važno pri ohranitvi kostne mase. Deluje kot pospeševalec izgorevanja maščob. V času ekstremnih obremenitev in stresa sodeluje pri tvorbi zadostne količine protitelesc, hormonov (insulina, testosterona, rastnega hormona), encimov in kolagena. Pospešuje zdravljenje sluzničnih vnetij npr. herpesa (herpes simplex). Posebej velik pomen ima za rast in popravilo poškodovanega tkiva in zdravje žilnega sistema.
  Lizil je ostanek aminokisline lizin, potem ko se pri nastanku peptidne vezi odcepi molekula vode.
 • Metionin (Met) je nepolarna esencijalna aminokislina in je edina aminokislina, ki polega cistina
  vsebuje žveplo. V človeške metabolizmu služi kot posrednik pri biosintezi cisteina, kernitina, lecitina, fosfatidilholina in drugih fosfolipidov. Znižuje nivo maščob v krvi in je močan antioksidant. Nepravilna pretvorba metionina lahko vodi do ateroskleroze.
 • Treonin (Thr) je nepogrešljiv pri ustvarjanju kolagena in elastina in ima velik pomen pri ustvarjanju ravnovesja med proteini v telesu. Omogoča boljšo absorpcijo živil, ima pozitiven vpliv na prebavo in apetit. Posebej vlogo ima pri regulaciji encimov, celični signalizaciji, delovanju jeter, izgorevanju maščob in vzdrževanju imunskega sistema.
 • Triptofan (Trp) je naravni relaksant, ki pomaga pri nespečnosti in je naravni dvigovalec ravni hormona serotonina. Zaradi svoje učinkovitosti so ga uporabljali kot hipnotik. Triptofan je tudi ključna snov za proizvodnjo melatonina v epifizi, hormona, ki je poznan po svojih antioksidacijskih učinkih in nam omogoča dober spanec ter nas s tem ohranja mladostne. Uporablja se ga kot zdravilo proti migreni in ima važno vlogo v delovanju imunskega sistema, preprečuje možnost arterijske ter srčne disfunkcije, krepi sintezo serotonina in melatonina in skupaj z lizinom sodeluje pri zmanjševanju ravni holesterola.
 • Valin (Val) spada med razvejane aminokislina in pospešuje prenos kisika po krvi. Skrbi za pravilno izkoriščanje glukoze v telesu, obnovo mišičnega tkiva in regeneracijo. Problematičen je pri anemiji srpastih celic, saj se v hemoglobinu nahaja tam, kjer bi se morala nahajati glutaminska kislina. Valil je ostanek aminokisline Valin, ko se odcepi molekula vode pri nastanku peptidne vezi.
glycine-149045_1280

Glicin je neesencialna aminokislina, ki pospešuje rast mišičja in okostja

NEESENCIALNE AMINOKISLINE

 • Alanin (Ala) se lahko tvori v telesu iz piruvata in razvejanih aminokislin. Alanin ima ključno vlogo v glukozno-alaninskem ciklu med tkivi in v jetrih. Pri tem ciklu se energetsko breme glukoneogeneze prenese na jetra in uporabi za ponovno sintezo glukoze. Sam ciklus omogoča netoksičen prenos dušika v jetra in prispeva k ravnovesju glukoze v krvi.
 • Asparaginske kislina (Asp) – Aspartat je anion in je ekscitatorni živčni prenašalec v osrednjem živčevju in spodbuja receptorje NMDA, vendar ne tako močno kot glutamat. Uravnava metabolizem, zmanjšuje uporabo glikogena v mišicah in kopičenje amonijaka. Izboljšuje fizično učinkovitost in aerobno vzdržljivost. Neposredno povečuje sintezo testosterona pri moških.
 • Asparagin (Asn) je pomemben za pravilno delovanje živčevja. Deluje tudi kot diuretik in s tem pospešuje izločanje vode in tako ugodno vpliva na delovanje ledvic in sintezo amonijaka.
 • Cistein (Cys) je aminokislina, ki jo telo potrebuje za izdelavo proteinov za izvajanje številnih življenjskih funkcij v telesu. Naravno se pojavlja v hrani in se ustvarja tudi v telesu, če je na voljo dovolj metionina. Telo ga uporablja za boljše učinkovanje druge aminokisline, imenovano glutation v borbi proti prostim radikalom. Spodbuja nemoteno dihanje in pomaga pri razčlenitvi sluzi v pljučih, kar je izredno koristno pri nekaterih težjih respiratornih obolenjih, kot so bronhitis, cistična fibroza, emfizem in kronična obstruktivna pljučna bolezen. Pomaga tudi pri razstrupljanju škodljivih snovi iz ledvic in jeter.
 • Glutaminska kislina (Glu) – Glutamat je pomemben nevrotransmitor v živčnem sistemu. V zadnjem času so na podlagi raziskav ugotovili, da je zaradi velikega dodajanja glutamata v industrijski prehrani le ta vzrok za probleme z prekomerno težo pri ljudeh.
 • Glutamin (Gln) je pomembno gorivo za celice imunskega sistema, kot so levkociti in makrofagi, ki sodelujejo v procesu fagocitoze. Gln zvišuje telesno odpornost in vzdržuje zdravo prebavo. Daje podporo rasti in regeneraciji celic, pospešuje celjene ran in poškodb v srčnih celicah, opeklin, oskrbuje telo z dušikom in pripomore k optimalnemu delovanju možganov in povečuje sintezo mišičnih beljakovin. Bolezenska stanja, telesna izčrpanost, opekline,operacije,ter vse ostale poškodbe lahko zmanjšajo količino glutamina v človeškem telesu in posredno povzročijo izgubo mišične mase.
 • Glicin (Gly) je najmanjša aminokislina, ki potrebuje zelo malo prostora in jo zato najdemo v trojni vijačnici kolagena. Glicin lahko telo proizvede samo, če je zadosten vnos drugih esencialnih aminokislin, predvsem serina. Pospešuje rast mišičja in okostja. Posebej važno vlogo ima pri izgradnji DNA-ja in DNK-ja, sproža izpust kisika pri procesih izgradnje celic. Pomaga pri zdravemu delovanju prostate in ima pozitiven učinek pri obnovitvi jeter.
 • Prolin (Pro) je pomemben pri izdelovanju beljakovin. Prolin je edina aminokislina, ki ima sekundarno vezano amino skupino, zato ima številne edinstvene značilnosti (je edina ciklična aminokislina). Prolin se zato pogosto pojavlja kot začetna ali končna aminokislina ali pa oblikuje posebne zanke. Za razliko od ostalih aminokislin, ki se v polipeptidnih verigah nahajajo izključno v trans obliki pa prolin obstaja tudi v cis obliki, kar igra pomembno vlogo pri zvijanju proteinov. Raziskave so pokazale, da ima prolin posebej blagodejen učinek pri zdravljenju opeklin, saj se rane hitreje zacelijo in brazgotine so manj vidne. Važno vlogo ima pri zdravljenju poškodb mišic in tetiv, problemov s sklepi in zavira razvoj arterioskleroze.
 • Serin (Ser) je neesencialna polarna aminokislina, ki jo človek lahko sintetizira sam in jih običajno ni potrebno dodajati v prehrano. Potrebna je pri produkciji imunoglobina in antitelesc, metabolizmu maščob in glukoze, saj skrbi za pravilno ravnotežje sladkorja v krvi.
 • Tirozin ( Tyr) podpira pravilno delovanje ščitnice, hipofize in tiroidne žleze. Spodbuja proizvodnjo rastnega hormona in noradrenalina, ki deluje kot blokator apetita. Preprečuje depresijo, izčrpanost in razdražljivost, ter skupaj s fenilalaninom in metioninom sodeluje pri odpravljanje maščob iz telesa. Tirosil je ostanek aminokisline Tirozin, ko se odcepi molekula vode pri nastanku peptidne vezi.

Kaj je Imunofan?
Imunofan je prehransko dopolnilo, ki pomaga pri ohranjanju zdravega imunskega sistema in služi kot učinkovita podpora pri konvencionalnem ali alternativnem zdravljenju obolenj in stanj z nizko imunsko odpornostjo.
Prehransko dopolnilo Imunofan je heksapeptid (spojina sestavljena iz šestih aminokislin) s strukturno formulo arginil-α-aspartil-lisil-valil-tirosil-arginin in natančno določenim zaporedjem aminokislin. Z njegovo sestavo so znanstveniki posnemali naravni peptidni hormon imunosti timopoietin, ki ga v človeškem telesu proizvaja žleza priželjc.
Opozorila
Imunofana ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunofan sprej le po posvetu z zdravnikom. Prehransko dopolnilo je primerno za otroke starejše od 2 let. Prehransko dopolnilo ni primerno za nosečnice. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Sestavek je informativnega značaja in ne nadomesti obiska pri zdravniku.

Zadnje objave
0