Večina med nami je že slišala za zdravilne učinke goji jagod, aronije ali drugih koristnih sadežev, ob imenu Rakitovec pa večina pomisli na naselje v občini Koper. Vendar, če si boste vzeli vsaj malo časa, vas bom prepričal, da pozabljeni grm iz slovenske obale vsebuje izjemno bogastvo olj, vitaminov in mineralov.

Rakitovec

 

Ko človek v Rusiji zboli, je prvi nasvet iz domače lekarne »Oblepiha«. V svojem prepričanju, da je le domače iz naših krajev najboljše zame, sem med popotovanji večkrat zavrnil dobronameren nasvet, kajti kaj pa oni vedo. Nasploh sem se prvič pobliže srečal z Oblepiho-Rakitovcem v vesoljskem centru v Koroljovem pri Moskvi, kjer je pogovor nanesel na kozmično radiacijo in zaščito kozmonavtov pred opeklinami.. Zopet sem slišal za Oblepiho, prikimal in …..preslišal. Čeprav mi je ime zvenelo čudno in zanimivo, še vedno nisem bil pripravljen pogledati v slovensko ruski slovar. Sem pa zato večkrat v družbi prodajal zanimivo zgodbico iz vesoljskega centra. Leta so tekla in med obiskom Altaja med vožnjo s čolnom po Teleckem jezeru (Телецкое озеро) me je prav grdo opeklo sonce in naš vodič – Altajec je zopet iz svoje vreče potegnil olje »Oblepihe«. Ob pogledu na olje korenčkove barve, ki so mi ga hoteli vtreti, sem si že premislil, vendar saj veste, ko je kriza tudi hudič…. Doma bi se sicer na opečenih mestih namazal z jogurtom, tam pa je jogurt iz kobiljega mleka.

Napitek iz rakitovca

V redu, da ne dolgovezim, čeprav je težko priznati, ampak efekt na moje opekline je bil izjemen. In ker Google vse ve, sem ga povprašal kaj ve o Rakitovcu:
Jagode (Rakitovca) so med najbolj hranljivimi plodovi, saj vsebujejo okoli 9 % maščobnih olj, semena pa kar 13%. Poleg v vodi topnih, vsebujejo tudi v olju topne vitamine. Poleg tega vsebujejo plodovi tudi od 2 do 3 % prostih kislin. Ena najpomembnejših sestavin rakitovca je tudi Kvercetin (Quercetin).
V 100 gramih zrelih sadežev je samo 82 kalorij in 5,4 grama maščobe, izjemno bogata je vsebnost makro in mikroelementov:
Natrij ……………………. 4 mg
Magnezij ……………… 30 mg
Kalcij ………………….. 22 mg
Fosfor …………………… 9 mg
Železo ………………….1,4 mg
Kalij ………………….. 193 mg
Seznam vitaminov, ki jih vsebuje čudovita rastlina, je še bolj impresiven:
Vitamin C …………200 mg
Vitamin E ………………. 5 mg
Vitamin A …………… 250 µg
Vitamin PP …………. 0,4 mg
Vitamin B1 ……….. 0,03 mg
Vitamin B2 ……….. 0,05 mg
Vitamin B5 …………. 0,2 mg
Vitamin B6 …………..0,8 mg
Vitamin B9 ………………9 μg
Biotin ………………….. 3,3 μg
Beta-karoten ………….1,5 mg

Olje rakitovca v kapsulah

Očitno je, da je preprosto zelo težko ali nemogoče preseči koristne lastnosti Rakitovca. Več o tem kako in zakaj ga uporabljajo(mo) pa v naslednjem sestavku.
Zadnje objave
0