Depresija je poznana v vseh kulturah in civilizacijah, postaja pa pomemben dejavnik našega časa in dozdeva se, da ima danes že epidemične razsežnosti. Število bolnikov se stalno povečuje in je vse večje pri mladih. Potrošnja antidepresivov se vsako leto povečuje. Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije bo depresija do leta 2020 zasedla drugo mesto med zdravstvenimi težavami, že zdaj je četrta pri ženskah.

Študije kažejo, da se pojavnost depresije giblje med dvema in deset odstotki. Gre za težave v prilagajanju prevelikim zahtevam, ki jih pred človeka postavlja sodobna družba, kar ga postavlja v podrejeni položaj, v katerem svet res lahko izgleda depresivno. Vendar v tem primeru ne gre za bolezen v psihiatričnem smislu, temveč za izjemno nezadovoljstvo in izgubo izvornih življenjskih vrednot, kar je lahko v končni fazi izvor bolezni.

V veliki večini se depresija začne skoraj povsem neopazno, stiki in skupni pogovori z ljudmi počasi postanejo prazni in dolgočasni, izgublja se zanimanje za vsakodnevne, majhne stvari, človek se počuti nelagodno v družbi, izgine zanimanje za bližnje in ljubljene, v duši ni več veselja in skoraj vsako misel in vsako nalogo, ki jo je potrebno opraviti, spremlja nepojasnjen občutek nelagodja in strahu. Z ničemer izzvana žalost traja in traja, spremlja človeka dneve in se ne ustavi. Vse to, in obstaja jih še mnogo več, so simptomi depresije, ene najpogostejših duševnih bolezni danes.

Človek sam pogosto ne vidi, da je v depresiji, ne prepozna simptomov ali na splošno mislili, da bo nerazložljiv občutek nezadovoljstva sčasoma minil. Človek večinoma ne posluša svoje duše in telesa.

Najpomembnejša stvar je, da se depresija lahko pozdravi. Pri večini bolnikov bo prvi korak pri zdravljenju jemanje antidepresivov in ​​psihoterapija, in številne študije so pokazale, da kombinirano zdravljenje deluje bolje kot samo jemanje zdravil. Najpomembnejše je, da obstaja veliko možnosti pri zdravljenju depresije. Danes imamo na izbiro številna, zelo kvalitetna, varna, znosna in učinkovita zdravila in veliko enako pomembnih psiholoških in socialnih metod zdravljenja. Kakšen način je primeren za določeno osebo, pa je odvisno od presoje psihiatra in dogovora s pacientom.

dr. Dijana Heder

Zadnje objave
0