Pomembnost vitamina D in kalcija za naše zdravje

Ste vedeli, da je vitamin D ključnega pomena za zdravje v vsakem življenjskem obdobju, le s prehrano pa ga praktično ne moremo dobiti dovolj? Zato so ravno za vitamin D najpomembnejši kakovostni prehranski dodatki.

Vitamin D je topen v maščobi, že ptički pa čivkajo, kako pomembno vlogo ima, skupaj s kalcijem, za ohranjanje in zdravje močnih kosti. Odgovoren je namreč za vzdrževanje ravni kalcija v krvi v točno določeni koncentraciji, ki omogoča normalno delovanje mišičnih in živčnih celic. Zatorej: četudi zaužijemo dnevno dovolj kalcija, v telesu pa nimamo dovolj vitamina D, se kalcij izplavi iz kosti, ki bodo posledično postale krhke in sčasoma se bo razvila osteoporoza.

Danes je že znano, da ima vitamin D tudi pomemben vpliv na imunski sistem, saj so zadostne količine tega vitamina najboljša zaščita pred gripo. Poleg tega pa že kar nekaj raziskav kaže, da vitamin D pomaga uravnavati krvni tlak ter da ljudje, ki imajo tega vitamina dovolj, redkeje zbolijo za nekaterimi oblikami raka (npr. rak debelega črevesa, rak dojke, prostate itd.).

Nastanek vitamina D

Vitamin D nastaja v koži pod vplivom UVB sončnih žarkov.

Pri nas nastaja dovolj vitamina D le od marca do oktobra, v ostalih mesecih pa se bomo morali – če bomo želeli vzdrževati zadostne količine vitamina D – poslužiti prehranskih dodatkov. Če boste med marcem in oktobrom med enajsto in šestnajsto uro soncu trikrat na teden izpostavili roke in obraz po 15 minut, bo nastalo dovolj vitamina D. Vendar pozor! Koža pri tem ne sme biti namazana s kremo z zaščitnim faktorjem, dermatologi pa nas svarijo, naj se v tem času izpostavljanju soncu rajši izogibamo.

Vloga vitamina K2

Vitamin K2 je  prav tako ključnega pomena za zdravje kosti, saj aktivira beljakovine, ki usmerjajo nalaganje kalcija na točno določena mesta v telesu. Pomemben dejavnik tveganja razvoja srčno-žilnih obolenj je nalaganje kalcija v arterijskem sistemu. Tvorba oblog na stenah arterij lahko privede do tega, da se manjši delci odlepijo, to pa povzroči nastajanje krvnih strdkov, ki so najpogostejši vzrok za srčni infarkt ali kap.

Če povzamemo: vitamin D pomaga absorbirati kalcij, vitamin K2 pa je tisti, ki pove telesu, kje natanko se bo kalcij naložil (na zobeh in kosteh, ne pa v organih, arterijah, mišicah ali mehkem tkivu).

Zmagovito kombinacijo za zdrave kosti kupite tu!

Recommended Posts
0
Pinjole