Jetra so edini notranji organ, ki ga je mogoče regenerirati.

Jetra so največji notranji organ in so ključnega pomena za presnovo. Zaradi številnih pomembnih, za življenje nujnih funkcij, ki jih opravljajo, jih slikovito imenujemo tudi “kemična tovarna” telesa. Jetra so “tihi organ”, se ne ‘oglašajo’, zato so po navadi prezrta, dokler ni nekaj hudo narobe.

Jetrne celice, hepatociti, imajo številne presnovne funkcije, ki jih omogoča bogata oskrba jeter s krvjo. Vsi hepatociti sodelujejo pri presnovi – predelavi beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, barve žolča – bilirubina, žolčnih kislin, vitaminov, mineralov in nekaterih hormonov.

Posebnega pomena je vloga jeter v biotransformaciji – preobrazbi organizmu tujih snovi (zdravil in strupov) v obliko, ki je neškodljiva za telo. Jetra igrajo zelo pomembno vlogo pri razgradnji alkohola. Jetra predelajo približno 90% vnešenega alkohola, medtem ko se ostanek izloča s pljuči in ledvicami.

Vendar pa proces biotransformacije alkohola, zdravil in drugih toksinov pušča na jetrih posledice. V procesu se v večini primerov pojavljajo toksični presnovki, navadno prostimi radikali, ki so zelo reaktivni in hitro povzročijo poškodbe in smrt jetrnih celic. Poleg poškodb zaradi alkohola, maščobam, zdravil in toksinov, lahko poškoduje jetra tudi virusi (hepatitis A, B in C) in različni tumorji.

“Strupen”, sodoben način življenja, ki je zaznamovan z onesnaženji, stresom, slabo prehrano, vsesplošno uporabo zdravil, se odraža na jetrih in lahko rečemo, da so jetra ogledalo našega zdravja.

Kaj pa, če jetra ne morejo več držati tega ritma? Potem pride na pomoč pegasti badelj (Silybum marianum). V primerih hude poškodbe jeter zaradi prekomernega uživanja alkohola, lahko izvleček pegastega badlja popravi poškodbo jeter, če se prekine pitje alkohola. Tudi, če gre za zastrupitev z gobami, lahko pegasti badelj dobesedno reši življenje in omogoči normalno delovanje jeter. Pegasti badelj ima antikancerogene lastnosti in se uporablja pri zdravljenju nekaterih vrst hepatitisa.

Pegasti badelj je rastlina, ki raste v južni Evropi in Rusiji. Vsebuje terapevtsko sredstvo imenovano silimarin. Zdravilo se uporablja že več kot 2000 let – predvsem pri zdravljenju jeter, v 19. in 20. stoletju so ga zeliščarji predpisovali za motnje delovanja jeter, ledvic in vranice, krčne žile, in bolečine v prsih. Koristi pegastega badlja za jetra je začel aktivno promovirati nemški zdravnik Rademacher že v 19. stoletju. Potem so se začele prve medicinske raziskave te rastline in pegasti badelj je začel ‘dobivati na znanstveni teži’. Danes se v Evropi pegasti badelj uporablja kot učinkovit zaveznik pri okrevanju jeter po boleznih, kot so hepatitis, ciroza, prekomerna uporaba alkohola, zdravil in različnih okoljskih toksinov.

Pegasti badelj se uporablja v obliki ekstraktov, pripravljenih iz plodov, in se uporablja za preventivo jeter ali kot preparat pri že razvitih simptomih. Deluje tako, da stabilizira celice v membrani jeter in zmanjša ali celo izniči škodo, ki so jo povzročili omenjeni dejavniki. Silimarin ni učinkovit le pri zaščiti, temveč tudi pri obnovi jetrnih celic.

Pegasti badelj je tudi učinkovit antioksidant. V tej vlogi nevtralizira škodljive sestavine, kot so prosti radikali, ki poškodujejo celice. Natančneje, silimarin ščiti lipidne celične membrane pred oksidacijo. Dokazane znanstvene študije so pokazale, da silimarin učinkovito ščiti jetrne celice in zmanjšuje tveganje za smrt zaradi ciroze. Še posebej je učinkovit in koristen v primerih, ko cirozo povzroči prekomerno pitje alkohola.

Spletna trgovina FITOSIBIR nudi na trgu izdelek, ki vsebuje pegasti badelj in reishi gobe.

Reishi goba (Ganoderma lucidum) ima več aktivnih sestavin, ki prispevajo k našemu zdravju: znižuje holesterol in nivo prostih maščobnih kislin v krvi, znižuje raven sladkorja v krvi in ​​obnavlja delovanje trebušne slinavke, izboljšuje delovanje nadledvične žleze, ki ohranja hormonsko ravnovesje, omogoča telesu, da vzpostavi močan imunski sistem in preprečuje degeneracijo celic. Poznana je kot zelo dober hepatoprotektor, kar pomeni, da ohranja in obnavlja delovanje jeter.

Zadnje objave
0