Altaj je najbolj ekološko območje Rusije. Zaradi prisotnosti velikega števila gostih nedotaknjenih gozdov, tajge in brezovih gajev se  Altaj se smatra za pljuča“ Rusije.

Čaga (brezov luknjač) – je edinstven vir koristnih snovi. Samo v ekološko čistih rastiščih na območjih Gornjega Altaja in Altajskega kraja lahko čaga absorbira vso zdravilno moč in koristi narave.

Goba od majhne spore do ogromne velikosti na brezi zori do deset let in lahko zraste v več kilogramov težko gmoto, ki izsesava drevesne sokove, zato je telo gobe prežeto s naravnimi koristnimi snovmi. Življenjsko moč breze, ki kljubuje temperaturam do -60˚C črpa in shranjuje. Taka rast lahko ciklično traja tudi  10-20 let, vendar neizogibno vodi do smrti drevesa gostitelja. Velja, da se goba vedno nabira na mladih drevesih, čim bližje vrha in nikoli na osamelcih ali mrtvih drevesih.

Zato se lahko napitek »Čagin čaj« podjetja Magija trav iz Altaja pripravlja in proizvaja po receptih tradicionalnih narodnih zdravnikov in zdravilcev (Šamanov). Zaradi izbornih surovin, proizvodnje v ekološko čisti regiji in skrbnega pristopa k kakovosti izdelka, ima ta izdelek pravico nositi oznako »Eko-izdelek«. Brezalkoholni napitek »Čagin čaj« podjetja Magija trav iz Altaja  je koncentriran napitek na osnovi gobe čaga, ki vsebuje edinstveno zmes polnovrednih organskih komponent, potrebnih za normalno presnovo  organizma.

Nabiranje in proizvodnja napitka

Za potrebe podjetja Magija trav iz Altaja se goba čaga ročno pobira le na divjih rastiščih v brezovih gozdovih tajge iz “živih” dreves.  Odrežejo jo ročno z ostrim nožem, včasih tudi sekiro, kar najbližje vrhu drevesa, saj velja, da  je tam najbolj nasičena s koristnimi snovmi.

Gobo pobiramo spomladi in jeseni, saj ljudski zdravilci pravijo, da je največja  koncentrira hranil spomladi, pred cvetenjem zelenja ali jesenskega obdobja po padcu listov. Pozimi drevesa prenehajo z rastjo in prekinejo cirkulacijo hranil, medtem, ko je poleti čaga zaradi gostih krošenj težko dosegljiva. Velja da čaga , ki zori v odročnih okoljih pri ekstremno nizkih temperaturah vsebuje več  betulinske kisline.

Vedno se uporablja samo očiščen črni del, medtem ko ohlapen svetlejši del in del ob deblu nista primerna za uživanje. Ravno tako se ne uporablja izključno črna čaga velikih dimenzij, saj njena barva priča o tem, da je neaktivna in prestara za uprabo.
Sušenje gobe čaga  poteka na tradicionalen način – naravno, v dobro prezračevanih prostorih brez uporabe ogrevalnih naprav, pri nizkih temperaturah,  brez neposredne sončne svetlobe.

Kemična sestava gobe

V sestavi gobe se nahaja kompleks biološko aktivnih snovi:

vodotopni pigmenti, združeni v kromogeni polifenolni ogljikov kompleks, triterpenoidi , kisline, steroli, smole, polisaharidi, lignin, vlakna, tanine in veliko število makro in mikro hranil, zlasti kalija in mangana.

Terapevtski učinek pri malignih tumorjih naj bi bil povezan z delovanjem sterolov in agarcina.
Vir : http://zdravotvet.ru/grib-chaga-poleznye-svojstva-primenenie-protivopokazaniya-polza-i-vred/

Uporaba »Čaginega čaja«

Čagin čaj v altajski fitomedicini smatrajo za dragocen izvir moči narave. Velja,  da pozitivno vpliva na bolnikovo počutje, telo nasiti z naravnimi snovmi, ima protivnetne in hemostatske lastnosti, vpliva na holesterol v krvi in spodbuja tvorbo zaščitnega filma na sluznicah organov. Ugodno vpliva na delovanje centralnega živčnega sistema, obnovo funkcij prebavil in  celotnega imunskega statusa.

Redno uživanje napitkov  na čagini osnovi  bo pomagalo ohraniti vaše dobro počutje in vitalnost!

Recommended Posts
0
Pinjole