Vsi smo že imeli obdobja, ko smo se počutili utrujene, brez energije, ali pa smo vse pogosteje zbolevali in nikakor nismo mogli najti vzroka. Seveda je vzrokov lahko več, vendar je eden najpogostejših ravno oksidativni stres.

Pojem »oksidativni stres« je leta 1985 prvi uvedel Helmut Sies. Definira ga kot presežek reaktivnih zvrsti, kar je posledica neravnovesja med njihovo tvorbo in odstranjevanjem, za kar skrbi antioksidativna zaščita. Reaktivne snovi pa so sicer pomemben del obrambe imunskega sistema. Oksidativni stres je torej vrsta kemičnega stresa, ki je prisoten v živih organizmih zaradi povečane količine potencialno škodljivih reaktivnih kisikovih zvrsti. To so radikali ali molekule s kisikom, ki reagirajo s sestavinami celice in pri tem povzročajo potencialno nevarne spremembe. Oksidativni stres ali povečano delovanje prostih radikalov je skupek različnih dejavnikov, kot so onesnaženje okolja, pesticidi, umetno pridelana hrana, stres, alkohol in kajenje. Oksidativni stres povzroča, da se celice hitreje starajo.

Drugače povedano je oksidativni stres v naših življenjih stalno prisoten, saj s svojim življenjskim tempom in slogom povzročimo, da se začnejo v našem organizmu kopičiti škodljive kisikove spojine, ki se nahajajo v naših celicah. Torej moramo poskrbeti, da imamo v celicah pravo razmerje med kisikovimi spojinami in antioksidanti. Če se to razmerje poruši, pride do oksidativnega stresa, ta pa povzroča razne poškodbe celic.

Kako se kaže oksidativni stres?

Kaže se že z manjšimi bolezenskimi znaki, kot so utrujenost, pomanjkanje energije, migrene, angine itd., pa do resnejših obolenj, kot so različne kronične bolezni, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, različni tipi raka itd.

Kako se zaščititi?

Najlažje se zaščitimo z uživanjem ustreznih živil, takšnih, ki vsebujejo antioksidativne snovi (antioksidante), vitamine, karotenoide in polifenolne spojine, torej čim več sadja in zelenjave. Dokazano je, da z uživanjem zadostne količine sadja in zelenjave zmanjšujemo možnost nastanka prostih radikalov v telesu, posledično pa to pomeni manj oksidativnega stresa. Poleg sadja in zelenjave naj bi uživali tudi semena, rastlinska olja, začimbe itd. Seveda imamo tu v mislih predvsem domače ali lokalno pridelana živila, saj so pesticidi eden od dejavnikov, ki povzročajo oksidativni stres.

Če nimate možnosti uživanja zadostne količine domače zelenjave in sadja, si pomagajte s prehranskimi dopolnili. V naši spletni trgovini lahko tako najdete Reabilar, ki je najmočnejši naravni antioksidant na trgu, napitek čage, ki je dokazano eno najboljših sredstev v boju proti oksidativnemu stresu, poleg tega so na voljo tudi vitamini in minerali priznane znamke Terezia, ki prisega na naravne sestavine brez dodatkov, kapsule rakitovca, ravno tako znamke Terezia, ki je prava vitaminska bomba, ter cedrino olje z Altaja.

Recommended Posts
0
TereziaStres