Cedrina živica: kaj je to, kakšna je njegova sestava

Vsi izdelki iz cedre so edinstveni in koristni za človeka. Še posebej pri otrocih, kjer se pokažejo njeni edinstveni naravni učinki, saj bo v pomoč tako pri različnih težavah, kot splošni krepitvi imunskega sistema.

Kaj je cedrina smola v olju ali po rusko »živica«? Sama beseda izhaja iz staroslovanske besede »živ« ali življenje, saj so jo njene koristi povezovali zdravilnimi učinki. V današnjem pojmovanju to ni zdravilo. Lahko ga opišemo kot naravni bioaktivni kompleks s široko paleto koristnih učinkov. Kot rečeno, ljudje so se že zdavnaj naučili uporabljati živico za zdravljenje ran, poškodb, različnih vnetij ter bolezenskih stanj. V času 2. Svetovne vojne so pri pomanjkanju antibiotikov živico uspešno uporabljali celo pri zdravljenju gangrene.

Kot je splošno znano, se smola pojavi na iglavcih vedno  tam, kjer se na drevesu pojavi poškodba. Lahko bi rekli, da je to svojevrsten imunski odziv drevesa, saj po eni strani smola aktivno obnavlja poškodovana drevesna vlakna, po drugi pa je fizična in kemična ovira za bakterije, viruse, glivice in škodljivce.

Cedrina smola od nekdaj velja za izjemno dragoceno. Na drevesu je lepljiva in dišeča, s časom pa postane trda. V gozdovih Sibirije še vedno obstaja tradicija nabiranja smole, pri čemer se staroselci potrudijo, da pri tem opravilu drevesa ne ranijo, ampak vzamejo le tisto kar jim narava ponudi sama od sebe. Taka smola (živica) je posebna tudi po tem, da ohrani sestavo in svoje močne baktericidne in antiseptične učinke v dolgem časovnem obdobju.

Sestava cedrine smole:

 • Maščobne kisline
 • Smole kisline
 • Rezinol, rezinotannol
 • Vitamini C, D
 • Diterpeni, seskviterpeni, monoterpeni
 • Eterske spojine

Znanost je skupno razkrila približno 50 različnih spojin v cedrini smoli, zato jo smatrajo za »naravni bioaktivni kompleks s široko paleto koristnih učinkov«.  Cedrino olje in smola se medsebojno sinergijsko delujeta in se biokemično povezujeta. Človeško telo jih zato dobro prenaša in absorbira, saj zelo redko lahko povzročita draženje ali alergijo. Ravno tako ni poznanih kontraindikacij.

 Sestava cedrinega olja mešanega s cedrino smolo (izdelek Živica):

– omega kisline (-3, -9, -6)

– veliko aminokislin

– eterična olja

– velik obseg vitaminov in mineralov

– fitoncidi

– fitosteroli

– fosfolipidi

Važno je, da boste z uživanjem razen naštetega v telo vnesli še selen, vitamini C, E in terpene, ki so naravni sovražniki mikrobov, okužb in tako znatno izboljšali obrambo organizma.

Koristi cedrine smole

Za otroke in starejše je najbolje, da izdelek začnete jemati po kapljicah ali v blagi 5-odstotno koncentraciji cedrine smole v cedrinem olju. Izdelke z višjimi koncentracijami  (10%,12,5%,20%) obvezno razredčimo . Kljub temu, da navadno ni alergijskih reakcij, je pravilno, da telo najprej »seznanimo« z  bioaktivno sestavo.

Sibirska fitomedicina opisuje pozitivno  delovanje živice v cedrinem olju kot baktericidno,  antiseptično,  protivnetno, antioksidativno in antitoksično.

Koristi veljajo za skoraj vse organe in sisteme saj:

 • Kot imunomodulator ščiti proti virusnim obolenjem
 • Normalizira funkcije prebavnega trakta
 • Izboljša stanje krvnih žil, srca; izboljša sestavo krvi
 • Koristi za ledvice, mehur
 • Koristi za sklepe, kosti (skoraj vse težave mišično-skeletnega sistema)
 • Daje koži zdrav videz
 • Koristi pri dihanju
 • Koristi centralno živčnemu sistemu; izboljša možgansko aktivnost; poveča vzdržjlivost in pomaga pri nespečnosti
 • Koristi očem

Uporaba
Izdelki iz cedrine smole ali živice se že stoletja uporabljajo pri vseh vrstah bakterijskih in virusnih infekcij ter akutnih boleznih dihal. V primeru, da zbolite, nikar ne odlašajte in se v skladu z napotki obrnite na svojega zdravnika. V pomoč ali preventivo pa bi vam radi v nekaj kratkih stavkih razložili, kako živico najenostavneje uporabljati in izrabiti njeno naravno antivirusno in antibakterijsko delovanje.  In še v opozorilo staršem : izdelek Živica ima rahlo grenak okus, ki se razvije čele nekaj sekundah po zaužitju. Lahko ga dodamo v čaj, med, sadni sirup..Izdelki iz cedre – naravna pomoč pri boleznih dihal

 1. Priporoča se, da si tako otroci kot odrasli večkrat dnevno preventivno nekaj kapljic živice vtremo okoli in pod nosom. Olja, ki ostane na vaših prstih, si ne obrišite, ampak vtrite v kožo. Otroci starejši od 5 let lahko živico zaužijejo enkrat  dnevno 5% raztopino živice (1-2 kapljici 20% živice zmešamo z 3-6 kapljicami cedrinega olja), odrasli dvakrat dnevno pol čajne žličke živice oralno.
 2. V primeru bolezni dihal si večkrat dnevno poleg nosu nekaj kapljic živice z masažnimi gibi vtremo v predel prsnega koša in hrbta. Priporočljivo je zaužiti kot podporo imunskemu sistemu dvakrat dnevno po pol čajne žličke živice oralno.

Otroci starejši od 5 let lahko enkrat  dnevno 5% raztopino živice (1-2 kapljici 20% živice zmešamo z 3-6 kapljicami cedrinega olja). V primeru nahoda lahko tudi po 1 kapljico 2x dnevno kapnemo v vsako nosnico.

 1. V primeru gripe se vsake 4-6 ur namažite pod nosom in brado,  naredite masažo prsnega koša in hrbta, ter vsakih 6-8 ur zaužijte po pol čajne žličke živice oralno. Otroci starejši od 5 let lahko živico zaužijejo dvakrat  dnevno 5% raztopino živice (1-2 kapljici 20% živice zmešamo z 3-6 kapljicami cedrinega olja).

V primeru kakršnih koli alergijskih reakcij ali slabosti, takoj prenehajte z uživanjem živice in nikakor ne pretiravajte s količinami.

 

Zadnje objave
0